Wat is een Clearomizer?

Geplaatst op 01-02-2016
Wat is een Clearomizer?

Veel startende gebruikers van de elektronische sigaret of persoonlijke verdamper raken verdwaald in de verschillende termen rondom het dampen. Omdat dit heel begrijpelijk is zullen we een aantal specifieke items uitgebreid behandelen. Dit keer: De Clearomizer.

Wat betekend het woord "Clearomizer"?

Het woord clearomizer is een woordspeling op het woord “atomizer” wat een Engelse term is voor verdamper.
Een elektronische sigaret bestaat in de basis uit een aantal onderdelen:

 • Een apparaat met (ingebouwde) batterij,
 • Een vloeistof opslag, meestal “tank” genoemd,
 • Een verdamper (atomizer) in de vorm van een hitte-element.
 • Een clearomizer is de combinatie van de laatste 2 onderdelen; een tank met daarin een (vervangbaar) hitte element.
  Traditioneel gezien is de tank van een clearomizer doorzichtig zodat men kan zien hoeveel vloeistof er nog in zit. Een Engelse term voor doorzichtig/transparant is “clear” en zo is het woord clearomizer ontstaan: clear-atomizer (doorzichtige verdamper).

  Soms komt de term “glassomizer” ook voorbij, maar dit is niets meer dan een clearomizer gemaakt van glas. Aangezien een groot deel van de clearomizers tegenwoordig van glas (pyrex) worden gemaakt is deze term een beetje overbodig geworden en wordt dus haast niet meer gebruikt.

  De onderdelen van een clearomizer.

  De terminologie rondom e-sigaretten is met name ontstaan op het internet waar de overheersende taal Engels is. Voor mensen die geen of slecht Engels spreken kan dit verwarrend zijn.

  Een Engelse term die je moet kennen om de clearomizer te begrijpen is “coil”.
  Coil is het Engelse woord voor spoel en deze omschrijft het hitte element.

  Een volgende is “wick”.
  Een wick is het e-liquid absorberende lontje dat in de coil zit verwerkt. Wanneer men het heeft over een coil in een clearomizer is dit vaak het complete hitte element, dus inclusief de wick.

  Soorten Clearomizers

  Er zijn verschillende soorten clearomizers ontstaan de afgelopen jaren en deze zijn te categoriseren in twee hoofdgroepen:

 • Topcoil clearomizer, met de coil in de bovenkant (top) van de tank.
 • Bottomcoil clearomizer, met de coil in de onderkant (bottom) van de tank.
 • Topcoil clearomizer

  Topcoil clearomizers zijn het meest simpel van de twee. Ze zijn makkelijk in gebruik, met name als het gaat om het liquid bijvullen en vergen weinig kennis van de gebruiker. Een goed type om mee te beginnen dus.

  De topcoil clearomizer kent echter een aantal nadelen.
  Omdat de coil bovenin de tank zit komt het niet altijd in aanraking met de e-liquid. Naarmate de tank leeg raakt zal de gebruiker zelf de tank moeten kantelen om de wick te benatten. Ook is de coil simpel uitgevoerd waardoor de smaak van de liquid niet altijd optimaal is. In bottomcoil clearomizers is meer techniek mogelijk die een betere smaak ervaring geeft.

  Bottomcoil clearomzier

  Bottomcoil clearomizers zijn iets ingewikkelder.
  De coil is onder in de tank geplaats waardoor deze altijd in aanraking is met e-liquid (mits de tank is gevuld).
  De tank wordt vaak via de bodem bijgevuld en moet dus van het apparaat worden afgehaald voordat deze open gemaakt kan worden. Omdat de bodem los komt moet de tank dus onderste-boven worden gevuld.

  Een simpel uitgevoerde bottomcoil clearomizer heeft een groot nadeel en dat is dat er op een bepaalde manier trekjes genomen dienen te worden.

 • Wanneer men te hard zuigt kan er e-liquid door de coil naar het mondstuk (Drip-tip) worden getrokken en krijgt men liquid in de mond.
 • Wanneer men niet hard genoeg zuigt wordt er geen/te weinig e-liquid aangezogen en komt de coil droog te staan, wat resulteert in een verbrande smaak.
 • Om deze reden zijn er bottomcoil clearomizers met een “Air Flow Conroller” (AFC) uitgevonden.
  Met een AFC is de luchttoevoer te regelen en kan er worden gevarieerd in de manier van trekjes nemen. Iemand die harde trekjes neemt kan de luchttoevoer verder openen en iemand die zachte trekjes neemt juist verder sluiten.

  Sub-ohm clearomizer

  Als laatste is er dan nog de Sub-Ohm Clearomizer. Dit is niet meer dan een bottomcoil clearomizer met air flow controller, maar maakt gebruik van coils die een weerstand hebben, lager dan 1 Ω (Omh). Het voordeel van deze lage weerstand (Ω) is dat dat er met een relatief lage spanning (Volt) een groot vermogen (Watt) bereikt kan worden. Door dit hoge vermogen zijn de Sub-Ohm clearomizers zeer geschikt om grote dampwolken mee te creëren.

  Wil je meer weten over clearomizers of een van onze andere producten? Neem dan contact met ons op voor meer informatie, wij helpen je graag verder.