Verdampers

Verdampers / Atomizers

Een verdamper is precies wat het woord omschrijft. Hier gebeurt het werkelijke verdampen van de vloeistof (E-liquid) in de e-sigaret. Een verdamper wordt in het Engels “Atomizer” genoemd (maker van atoompjes) wat natuurlijk een foute benaming is omdat er geen atoompjes worden gemaakt, er wordt simpelweg vloeistof verdampt. Maar atomizer klinkt wel goed en is inmiddels een goed ingeburgerd woord.

Voor de werking van een verdamper is altijd een spanningsbron (batterij/accu) uit een apparaat nodig. Dit apparaat zien we als los onderdeel en wordt ook apart verkocht (zie Batterijen / MODs).

Verder is het handig wanneer een atomizer een manier heeft om e-liquid op te slaan. Deze opslag noemen we een “Tank”. De meeste verdampers worden tegenwoordig compleet uitgevoerd met tank (zie Clearomizer).

Clearomizer

Een clearomizer is het type verdamper dat het meest wordt gezien in 2e en 3e generatie e-sigaretten. Het is een vloeistof-vasthoudsysteem (Tank) met een ingebouwd hitte element (Coil). De hitte-elementen (coils) van een clearomizer zijn uitwisselbaar en dienen ook regelmatig te worden vervangen voor een goede werking van de verdamper.
Er zijn verschillende soorten clearomizers, allen met hun voor en nadelen:

 • Topcoil Clearomizer: Deze zijn makkelijk in gebruik, maar dienen regelmatig gekanteld te worden om de wick te benatten
 • Bottomcoil Clearomizer: Iets gecompliceerd in het gebruik, maar geeft een betere smaak/damp beleving
 • Subohm Clearomizer: Eigenlijk ook een Bottomcoil clearomizer, maar bedoeld om grote dampwolken te kunnen produceren.
 • Meer weten over de clearomizer? Lees dit blogartikel.

  Wat is een Coil?

  “Coil” is het Engelse woord voor spoel. Het hitte-element van de verdamper wordt zo genoemd omdat dit een gespoelde metaaldraad is, die opgloeit wanneer er elektrische spanning op wordt gezet. Door de hitte die hierdoor vrijkomt kan de vloeistof verdampen.

  De uitwisselbare hitte-elementen van een Clearomizer worden voor het gemak ook “coils” genoemd. Ze bevatten dan ook werkelijk een spoel, maar ook een “wick” (vloeistof absorberend lontje) en een behuizing om hem in de clearomizer te kunnen plaatsen. “clearomizer coils” worden ook “atomizer heads” genoemd, afhankelijk van het merk/type.

  Ieder merk/type clearomzier heeft zijn eigen specifieke coils en deze zijn zelden universeel. Sommige specifieke coils hebben verschillende uitvoeringen of zijn gemaakt van verschillende materialen. Dit is zodat iedereen zijn eigen voorkeur toe kan passen en hun ervaring helemaal kan fine-tunen naar hun wensen.

  Meer weten over coils? Lees ons speciale blogartikel hier.

  Andere soorten verdampers

 • Atomizer: Een losse atomizer wordt nog maar zelden gezien, maar vroeger werden deze gebruikt om direct vloeistof op te druppelen, dit was vooral handig om smaakjes te testen.Later werden cartridges met vloeistof gebruikt om op de atomizer te plaatsen.
 • Cartomizer: Een combinatie van een cartridge en een atomizer. Een cartomizer wordt nog vaak gezien in 1e generatie e-sigaretten, de zogenaamde sig-a-likes. Dit zijn apparaatjes die qua uiterlijk het meest op een tabakssigaret lijken.
 • Rebuildable: Sommige hobbyisten bouwen hun eigen verdampers, de zogenaamde Rebuildable Atomizers (RBA). Binnen deze categorie wordt onderscheid gemaakt in Drippers (RDA) en Tanks (RTA).