Hoeveel liquid verbruik je per dag?

Geplaatst op 20-05-2015
Hoeveel liquid verbruik je per dag?

Vaping 360. (2015, 23 januari). E-Cigarette/Electronic Cigarette/E-Cigs/E-Liquid/Vaping/Cloud Chasing [Online afbeelding]

Het e-liquid verbruik van iemand die een elektronische sigaret of persoonlijke verdamper gebruikt, verschilt heel erg per gebruiker. Toch willen veel beginnende vapers weten hoe lang ze ongeveer met een e-liquid van 10 ml doen, bijvoorbeeld om een prijsinschatting te maken. Daarom gaan we in dit artikel in op de factoren die bepalen hoe lang je met een flesje e-liquid doet.

Waar heeft e-liquid verbruik mee te maken?

Vanzelfsprekend is het verbruik van e-liquids afhankelijk van hoe regelmatig je jouw e-sigaret op een dag gebruikt. Het verschil heeft echter ook te maken met het type apparaat dat wordt gebruikt en de nicotinebehoefte van gebruikers. Tot slot is het verbruik afhankelijk van de behoefte om wolken te blazen

Type apparaat

Het apparaat is belangrijk in hoe lang je met een flesje liquid doet. Nieuwere, betere (en daardoor ook vaak duurdere) apparaten zorgen voor een betere verdamping van de vloeistof en dus ook van de nicotine die erin is verwerkt.

Een oud model e-sigaret kan bijvoorbeeld evenveel vloeistof verbruiken als een nieuwer apparaat, maar minder voldoening geven omdat de kwaliteit van de verdamping minder goed is. 

We zien dan ook vaak dat gebruikers hun nicotinesterkte verlagen wanneer ze een beter apparaat gaan gebruiken. Minder vaak zien we dat het verbruik (aantal milliliters) omlaag gaat. Hier is geen onderzoek naar, maar een logische verklaring zou kunnen zijn dat de gewoonte (net als bij roken) hier een grote rol speelt.

Nicotinebehoefte

Afhankelijk van de nicotinebehoefte van dampers, verschilt ook het verbruik van e-liquids. We zullen uitleggen hoe dit werkt.

De nicotinesterke van de vloeistof aangeduid in mg/ml (milligram per milliliter). Dit betekent dat in een flesje met 10 ml vloeistof op een sterkte van 6 mg/ml dus totaal 60 mg nicotine zit verwerkt (1 x 10 ml x 6 mg/ml = 60 mg nicotine).

Men gebruikt echter net zoveel nicotine wanneer je twee 10 ml e-liquids op de helft van de sterkte gebruikt (3 mg/ml): 2 x 10 ml x 3 mg/ml = 60 mg nicotine.

Koop je dus e-liquids met een lagere nicotinesterkte maar heb je wel behoefte aan meer nicotine, dan is de kans groot dat je je vloeistof sneller verbruikt vanwege die hogere nicotinebehoefte. Koop je echter een vloeistof die het juiste nicotinegehalte heeft, dan doe je langer met een flesje.

Wolken blazen

Tot slot is de wens van de gebruiker om grote wolken te blazen (het zogenoemde ‘cloud chasen’) een factor die meespeelt in het verbruik van e-liquids. Bij een sig-a-like (e-sigaret die op een tabakssigaret lijkt) komt nauwelijks een dampwolk tevoorschijn bij het uitademen, terwijl bij een sub-ohm clearomizer gigantische wolken te produceren zijn.

Om een grote dampwolk te krijgen, moet veel vloeistof verdampt worden. Fervente wolkenblazers hebben dan ook gemiddeld een hoger liquidverbruik dan dampers die dit niet doen.

Wat verbruiken de meeste dampers?

Om een redelijk goede indruk te krijgen van hoe lang je met een flesje e-liquid doet, is het natuurlijk interessant om te kijken wat huidige dampers zoal verbruiken. Na een online poll in mei 2015 onder een aantal dampers blijkt dat de meeste gebruikers rond de 5 ml vloeistof per dag verbruiken. Een minderheid verbruikt richting de 10 ml per dag en slechts een klein aantal gebruikers verbruikt minder dan 2 ml.

Wanneer we deze resultaten vergelijken met een poll uit 2012 zien we dat het gemiddelde van 5 ml e-liquid per dag vrijwel gelijk is gebleven, maar dat uitschieters naar boven wel aanzienlijk zijn gestegen. Dit is zonder twijfel toe te schrijven aan de verbetering van de producten en aan de hype rondom cloud chasen en sub-ohm producten.

Uit verkoopcijfers blijkt wel dat de nicotinesterkte per verkochte e-liquid aanzienlijk is gedaald. De gemiddelde sterkte van nicotinehoudende vloeistof lag in 2012/2013 nog rond de 12 mg/ml, terwijl deze nu is gehalveerd naar gemiddeld 6 mg/ml.

Een nieuwe gebruiker zal dus uit moeten vinden waar zijn/haar verbruik op uitkomt, afhankelijk van de productkeuze en nicotinebehoefte.

Wil je meer informatie over starten met vapen of over een van onze producten? Bel, mail of chat met ons voor meer informatie, wij helpen je graag verder.