De groei van de e-sigaret industrie

Geplaatst op 06-11-2014
De groei van de e-sigaret industrie

Vanaf 2007 zijn elektronische sigaretten begonnen met het winnen van populariteit. In de media wordt u misschien verteld dat dit wordt gedreven door de tabaksindustrie, maar in werkelijkheid zijn het de gebruikers zelf die dit product groot hebben gemaakt.

Tabaksindustrie loopt achter

De tabaksindustrie loopt wat elektronische sigaretten betreft achter de feiten aan. Pas na het winnen van populariteit zijn tabaksgiganten begonnen met opkopen van bedrijven binnen de industrie.

Zij hebben echter enkel interesse in bedrijven die een product leveren dat klaar is voor gebruik en hebben weinig tot geen invloed in de ontwikkeling van nieuwe producten. Deze producten, waar geen voorkennis of uitleg voor nodig is, komen vooralsnog enkel voor in de vorm van een sigaret, de zogenoemde "sig-a-likes".

De producten waar men echter zo tevreden over is, zijn de hervulbare en oplaadbare systemen welke er niet meer uitzien als een sigaret. Deze producten kunnen ook geen elektronische sigaretten meer genoemd worden, maar liever “Persoonlijke Verdampers" (PV's).

Voor- en nadelen van verdampers

Deze PV’s hebben veel voordelen t.o.v. de sig-a-likes zoals o.a. betere overdracht van smaak en nicotine, een langere levens- en batterijduur en een mogelijkheid tot een hervulbare e-liquid opslag zodat het gebruik gemakkelijker en vooral goedkoper wordt.

Het grote nadeel van deze oplaadbare en hervulbare systemen is dat men ietwat geïnformeerd dient te zijn. Men moet weten hoe ze een product dienen te gebruiken en hoe ze deze dienen te onderhouden. Dit is voor veel mensen lastig en schrikt een potentieel gebruiker misschien af. De producten worden echter steeds geavanceerder, veiliger, gebruiksvriendelijker en vooral beter. Men heeft minder voorkennis nodig en kan sneller aan de slag met geavanceerde techniek.

Ontwikkelingen binnen de e-sigaretten branche

Sinds de apparaatjes die op sigaretten lijken is de industrie namelijk niet gestopt met de vooruitgang in techniek en ontwerp. We zijn van atomizers (hitte elementen) i.c.m. cartridges gegroeid naar cartomizers. Van cartomizers met beperkte vloeistof opslag naar tanks en van Tanks naar Clearomizers.

Sinds de Vivi Nova is de clearomizer niet meer weg te denken en is de ontwikkeling doorgegaan. We gingen van top- naar bottomcoil clearomizers voor een betere smaakbeleving en ontdekten dat de luchttoevoer een belangrijke rol speelt bij de ervaring. Deze is nu vaak regelbaar (air flow control).

Ook de apparaten die de stroomvoorziening verzorgen hebben niet stil gestaan. U heeft misschien gelezen, in een krant of op het internet, dat er elektronische sigaretten ontploffen. Dit zijn slechte apparaten met oude technieken van slechte fabrikanten, op een verkeerde manier gebruikt door slecht geïnformeerde mensen.

E-sigaretten nu

De huidige industrie is gegroeid van batterijen welke zwakker werden naarmate ze leeg raakten en hierdoor de damp, smaak en ervaring negatief beïnvloedde naar regelbare en consistente apparaten. We zijn gegroeid van onbeveiligde batterijhouders, gemaakt van oude zaklampen naar innoverende apparaten welke het opzetstuk en de batterij monitoren en positief beïnvloeden. Goede apparaten, van goede fabrikanten zijn beveiligd tegen overbelasting en over-ontlading van de batterij en zullen nooit zomaar ontploffen.

Deze industrie, die nog in zijn kinderschoenen staat, is langzaam aan volwassen aan het worden. Er wordt gedegen onderzoek gedaan naar de effecten van het inademen van de damp door artsen, laboratoria, ondernemers en fabrikanten. Tot op heden wordt steeds dezelfde conclusie getrokken: De schadelijke effecten zijn minimaal of zelfs verwaarloosbaar en met zekerheid aanzienlijk minder schadelijk dan het roken van traditionele tabaksproducten.

Uitvinders, ontwerpers en ingenieurs zorgen voor innovatie met betrekking tot veiligheid, gezondheid en gebruiksvriendelijkheid. Apparaten worden zuiniger, gaan beter om met batterijen, krijgen een langere levensduur. Zelfs de invloed welke een hitte element heeft op de damp, smaak en nicotineoverdracht wordt beïnvloed door temperaturen te regelen op manieren die in geen enkel andere industrie wordt toegepast.

Weerstand tegen de e-sigaret

Als de elektronische sigaret of persoonlijke verdamper zo geweldig is, waarom krijgt het dan zoveel weerstand? Dat is een hele goede vraag en iedereen die weet wat voor potentie deze producten hebben staan vragend met hun oren te klapperen wanneer er slechte berichtgeving naar buiten komt of wanneer er politieke besluiten worden genomen ten nadele van deze producten.

Natuurlijk hebben we een lange weg te gaan en weten we nog niet alles van het vapen af dat we willen weten. Maar één ding weten we zeker: Het is een aanzienlijk minder schadelijk alternatief voor het consumeren van nicotine dan traditionele tabaksproducten. En dit wetenschappelijk en geneeskundig te onderbouwen feit dient de overhand te krijgen in de berichtgeving. Wanneer dit erkend wordt door de politiek en de media kan de weg worden vrijgemaakt naar een nog beter, nog veiliger, nog minder schadelijk product.