Wat is de PG/VG verhouding in E-liquid?

Geplaatst op 30-05-2016
Wat is de PG/VG verhouding in E-liquid?

Veel startende gebruikers van de elektronische sigaret of persoonlijke verdamper raken verdwaald in de verschillende termen rondom het dampen. Omdat dit heel begrijpelijk is zullen we een aantal specifieke items uitgebreid behandelen. Dit keer: de PG/VG verhouding.

Wat is E-liquid?

Dit is een vraag waarvan we het vermoeden hebben dat de meeste mensen het antwoord instussen kennen, maar voor de zekerheid: E-Liquid is de vloeistof die wordt gebruikt in elektronische sigaretten en Persoonlijke Verdampers (PV's). De vloeistof bestaat uit 4 hoofdbestanddelen, namelijk: Propyleenglycol (PG) Plantaardige Glycerine/Glycerol (VG), smaakstoffen en (optioneel) Nicotine.

PG en VG zijn dus 2 van de hoofdbestanddelen van E-liquid. Voor meer specifieke informatie over deze stoffen verwijzen we u graag naar onze "over-e-liquid" pagina. Wat we hier gaan behandelen is de verhouding tussen deze 2 stoffen.

De PG/VG verhouding.

De verhouding, of de samenstelling van een e-liquid is zeer belangrijk voor het gebruik van een e-sigaret. Hetgeen waar deze verhouding het meeste invloed op heeft is de visceusiteit (dikte/stroperigheid) van de e-liquid.

E-Liquid met meer VG zal dikker/stroperiger zijn en dit heeft gevolgen voor het gebruik ervan. De verhouding, dus de hoeveelheid van iedere stof staat vaak aangegeven op het flesje of de verpakking als een percentage van het totaal met Propyleenglycol (PG) als eerst genoemd. Bijv.: 75/25 betekend 75% PG en 25% VG.

50/50 is dus een gelijke verdeling van PG en VG, houd er alleen rekening mee dat veel Liquid fabrikanten hun VG aanmaken met water (meestal 10%) dit is niet meegenomen in de verhouding.

Alle percentages is het voordeel van Propyleenglycol, noemen we Hoog-PG of Laag-VG Liquids.
Alle percentages in het voordeel van Glycerol noemen we dus Hoog-VG of Laag-PG Liquids.

Hoog-VG Liquid.

Een gevolg van een E-liquid met een hoger VG gehalte is dat de damp die van een e-sigaret af komt dikker/voller zal zijn. Wanneer men spreekt over "grote-wolken" of "cloud-chasen" dat gebeurt dit met specifieke aparaten maar vooral met dikkere e-liquids.

Een ander gevolg is dat de smaakbeleving minder zal worden naarmate het VG gehalte hoger wordt. Dit is natuurlijk te compenseren door meer smaakstof toe te voegen, maar VG heeft over het algemeen een minder "smaak-dragend" vermogen dan PG.

Een derde gevolg is dat, door de stroperigheid van VG, niet iedere verdamper er goed mee om kan gaan en dit maakt vooral dat de verhouding van de e-liquid belangrijk is voor de werking van een e-sigaret. Met name simpele Starter-Sets en top-coil clearomizers blinken niet uit in het omgaan met hoog-VG e-liquids. Dit blijkt uit het snel verkrijgen van een vieze - of verbrandde smaak.

Vaak wordt aan de coils de schuld gegeven en denkt men een slechte coil te hebben, maar in werkelijkheid kan de coil simpelweg de dikke e-liquid niet goed absorberen. Deze coils, vaak met een silica wick en dun van doorsnede zijn er simpelweg niet voor gemaakt. Er kan gecompenseert worden met een Air-Flow-Controller (AFC) om meer liquid aan te kunnen trekken maar soms moeten we gewoon accepteren dat een liquid niet bij ons apparaat past, of ons apparaat niet bij de liquid.

Hoog-PG Liquid.

Andersom kan ook een Hoog-PG liquid gevolgen hebben op de werking van een e-sigaret.

Een E-liquid met hoog PG gehalte zal vaak een betere smaak opleveren, maar tot een bepaalde hoogte. Wanneer men probeert te "cloud-chasen" (grote wolken blazen) onder hoge vermogens (hoger dan 25 Watt) dan kan het zijn dat de smaak van een hoog-PG liquid juist tegen gaat vallen. Er blijft te snel, te veel smaakstof achter op de coil i.p.v. dat deze wordt verdampt met de PG/VG mee en door de temperatuur van de coil zal de smaakstof afbreken of zelfs verbranden.

Ook, omdat Hoog-PG Liquids dunner zijn, kan e-liquid sneller slangs de coil lekken en kan de verdamper gaan pruttelen. Ook hier geldt dat bepaalde verdampers simpelweg niet zijn gemaakt voor Hoog-PG liquids. Met name Sub-ohm clearomizers en Zelfbouw producten zijn niet altijd geschikt voor E-Liquids met een hoog PG gehalte. Juist Starter-Sets, Cartomizers en simpel uitgevoerde clearomizers zijn hier meer voor bedoeld.

Zoals bij veel zaken rondom het gebruik van de e-sigaret is ook hier veel afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker. Wilt u grote wolken? Kies dan meer VG. Wilt u betere smaak? Dan is Hoog-PG misschien de beste optie. Zorg er in ieder geval voor dat uw apparaat geschikt is voor uw keuze.

Wilt u meer weten over PG/VG of de verhouding van uw e-liquid in combinatie met uw apparaat, neem dan vooral contact met ons op.