Batterij gebruik en veiligheid in e-sigaretten

Geplaatst op 08-02-2016
Batterij gebruik en veiligheid in e-sigaretten

De elektronische sigaret wordt intussen door veel mensen dagelijks met plezier gebruikt. Men vergeet echter af en toe dat het apparaat in hun handen een sterk staaltje techniek met zich meebrengt. Elektronische apparaten dienen veilig gebruikt te worden en hierom is het goed om je eens wat te verdiepen in de achterliggende techniek.

Wat duidelijk mag zijn is dat iedere e-sigaret werkt met een, al dan niet ingebouwde, batterij. Deze batterijen zijn over het algemeen van het type “Lithium-ion” (Li-ion). Li-ion accu’s worden vooral gebruikt in consumentenelektronica zoals mobiele telefoons, laptops, mp3 spelers, zaklampen en nog veel meer. Li-ion accu’s zijn oplaadbaar, maar hebben wel een levensduur. De batterijen kunnen zo’n 300 tot 500 keer worden opgeladen voordat ze onbruikbaar zijn en zullen na iedere keer opladen een fractie minder presteren dan de vorige keer.

Omdat de batterijen gevoelig zijn voor interne beschadiging bij diepe ontlading (te leeg raken) is het verstandig om een regelsysteem te gebruiken die de spanning reguleert en die beveiligd is voor wanneer de spanning in de batterij te ver afzwakt. Hier kunnen we direct onderscheid maken in gereguleerde en niet-gereguleerde elektronische sigaretten.

Mech-MOD VS Gereguleerde MOD

Een niet-gereguleerd apparaat wordt vaak een “Mech-MOD” genoemd. Mech. is de afkorting voor mechanisch en betekent zo veel als dat er geen elektronica bij komt kijken. Een Mech-MOD heeft enkel een knop die de stroomkring sluitend maakt en kan dus niets reguleren. Gebruik van Mech-MODs wordt door Easy Vapes afgeraden, alleen wanneer je als hobbyist goed op de hoogte bent van de gevolgen van verkeerd gebruik, van de wet van ohm, van de limieten, de specificaties en de kwaliteit van de batterij kan het product op een veilige manier worden gebruikt.

Een gereguleerd apparaat bevat wel een regelsysteem. Dit systeem draagt zorg voor de instellingen en de beveiligingen van de batterij en de gebruiker. Belangrijk is dat het regelsysteem van goede kwaliteit is zodat de veiligheid ook werkelijk gewaarborgd wordt. Kies hierin vooral voor een betrouwbaar merk en koop uw producten alleen bij een leverancier die het onderscheid kan maken tussen namaak en originele apparatuur.

Gebruik de juiste oplader

Omdat iedere batterij zijn eigen specificaties heeft, zorgt de fabrikant vaak voor een oplader die is gemaakt om om te gaan met de specificaties en limieten van de batterij. De oplader van merk-A is dus niet altijd geschikt voor de batterij van merk-B. Zorg dus wanneer een apparaat een ingebouwde batterij heeft voor de juiste oplader, neem vooral contact op met de verkopende specialist om informatie op te doen.

Voor losse cellen (bijvoorbeeld 18650 accu’s) dient men een goede, degelijke oplader aan te schaffen die om kan gaan met verschillende soorten, merken en typen batterijen. Easy Vapes raadt met klem de opladers van Nitecore aan voor het opladen van losse cellen.

Batterij capaciteit (mAh) en gebruikslimiet

De batterij/accu van een elektronische sigaret heeft vaak een maat voor de capaciteit, aangegeven in “mAh”. mAh staat voor milli-ampere-uur (h = voor het Engelse hour). milli betekend net als bij millimeter “een duizendste”: 1000 millimeter is dan ook 1 meter. 1000 milliampère is dan ook 1 ampère en 1000 milliampère-uur is 1 ampère-uur.

Ampère-uur is de theoretische maat voor hoe lang een batterij mee gaat. Theoretisch, omdat de maat aangeeft hoeveel ampère een batterij kan leveren over een bepaalde tijd (1 uur), bij een bepaalde temperatuur (20°C).

Omdat de temperatuur van de batterij varieert bij gebruik is deze maat dus niet vooraf vast te stellen maar kan wel dienen als richtlijn, bijvoorbeeld: Een batterij van 2200 mAh (2,2 ampère-uur) kan in theorie:

 • een uur lang 2,2 Ampère leveren bij 20°C,
 • of 2 uur lang 1,1 Ampère,
 • of 4 uur lang 0,55 Ampère.
 • Vraagt jouw e-sigaret dus 2 Ampère van de batterij, kan je theoretisch (2,2 Ampere-uur / 2 Ampere) 1,1 uur non-stop op de knop blijven drukken.

  Als we de theorie loslaten en kijken naar de praktijk, dan zal de batterij (doordat hij ontlaadt) warmer en warmer worden terwijl je op de knop drukt. Hierdoor moeten we de “mAh” maat loslaten omdat die alleen iets zegt over de batterij bij 20°C. Los daarvan zal een gereguleerd apparaat niet toelaten dat je de batterij zo lang gebruikt en zal de beveiliging (gebruikslimiet) inspringen. Afhankelijk van het apparaat springt de beveiliging in tussen de 8 en 20 seconden.

  Hoe lang doe je met een batterij?

  De mAh maat kunnen we dus alleen gebruiken wanneer we weten hoeveel Ampère (Stroomsterkte) we uit de batterij trekken. Als we er vervolgens vanuit gaan dat de batterij niet heel warm wordt bij 1 trekje (gemiddeld 5-10 seconden) kunnen we wel een realistische schatting maken van hoeveel trekjes we kunnen nemen voordat de batterij op is.

  In theorie konden we dus (bij een stroomsterkte van 2 Ampère) de e-sigaret van 2200 mAh 1,1 uur lang non-stop gebruiken. In 1,1 uur zitten (60 seconden x 60 minuten x 1,1 uur) 3960 seconden. Een trekje van de e-sigaret is gemiddeld 5-10 seconden, voor het gemak nemen we “7”. We kunnen dus (3960 / 7) 566 trekjes nemen voor de batterij leeg is. Laten we dit spiegelen aan een gemiddelde tabaks-sigaretten-roker (14 sigaretten per dag, 12 trekjes per sigaret) die per dag 168 trekjes neemt. Dit betekend dat die persoon bij hetzelfde aantal trekjes ruim 3 dagen met een batterij van 2200 mAh doet als zijn e-sigaret 2 Ampère vraagt.

  Wat is van invloed op de batterij duur?

  Wanneer er een grotere stroomsterkte (meer Ampère) wordt gevraagd van de batterij zal de gebruiksduur zakken. De stroomsterkte (Ampère) stijgt wanneer er een lagere weerstand (Ohm) wordt gebruikt, of wanneer er bij dezelfde weerstand meer Spanning (Volt) wordt ingesteld. De batterijduur zal ook zakken wanneer de batterij warm wordt. De batterij wordt warmer bij langere trekjes nemen en bij vaker gebruik (minder tijd om weer af te koelen).

  Stroomsterkte berekenen

  Wil je graag weten hoeveel Ampère je zelf van je batterij vraagt? De stroomsterkte is makkelijk te berekenen wanneer je de weerstand (Ohm) van je coil/hitte element kent en wanneer je de spanning (Volt) weet. Of wanneer je het vermogen (Watt) van je e-sigaret weet en de spanning (Volt) die daarbij hoort. Je kunt dan een van de volgende sommetjes toepassen:

 • Stroomsterkte (Ampère) = het Vermogen (Watt) delen door de Spanning (Volt) (I = P / U)
 • Stroomsterkte (Ampère) = de Spanning (Volt) delen door de Weerstand (Ohm) (I = U / R)
 • Weet je alleen het Vermogen (Watt) en de Weerstand (Ohm), dan wordt het sommetje iets moeilijker, je zult moeten “Worteltrekken”.

 • Stroomsterkte (Ampère) = het Vermogen (watt) delen door de Weerstand (Ohm) en daar de wortel van. (I = √(P / R))
 • Tips voor veilig gebruik

  Naast alles wat is genoemd hebben we nog een aantal tips om uw apparaten en batterijen op een zo veilig mogelijke manier te gebruiken.

 • Houd de batterij vloeistof vrij
 • Stel een batterij niet bloot aan hoge temperaturen of direct zonlicht
 • Gebruik de juiste oplader
 • Voer de batterij op de juiste manier (+ en – kant) in het apparaat of de oplader
 • Hobby niet aan batterijen (openmaken, solderen, doorboren)
 • Gebruik geen batterijen die beschadigd of verbogen zijn
 • Houd batterijen buiten bereik van kinderen en huisdieren
 • Raak lekkende batterijen niet aan met blote handen
 • Vervoer, bewaar en berg batterijen altijd op in een beschermde verpakking
 • Laat batterijen niet vallen
 • Gebruik batterijen liever niet samen, maar als het moet, alleen wanneer ze gelijktijdig zijn gekocht en enkel gezamenlijk worden gebruikt (laad ze ook gelijktijdig op)
 • Gebruik geen batterijen met roest of verkleuringen
 • Wanneer een batterij niet meer goed wordt opgeladen, deze niet meer gebruiken
 • Wanneer een batterij tijdens het opladen warmer wordt dan 45°C, niet meer gebruiken
 • Laat een opladende batterij nooit alleen
 • Wil je meer weten over batterijen, MODs, apparaten of een van onze andere producten? Neem dan contact met ons op voor meer informatie, wij helpen je graag verder.