6 veelgestelde vragen over elektronisch roken

Geplaatst op 22-06-2015
6 veelgestelde vragen over elektronisch roken

Wil je beginnen met elektronisch roken of ben je onlangs begonnen? Dan is het handig om de belangrijkste informatie rondom ‘dampen’ nog eens door te nemen. De kans is groot dat je ondanks het inlezen nog met onbeantwoorde vragen blijft zitten. Om dit te voorkomen en je op weg te helpen beantwoorden we in dit artikel 6 veelgestelde vragen over elektronisch roken.

1. Kan ik beter roken of dampen?

"Je kan het beter allebei niet doen" is het antwoord dat je hoogstwaarschijnlijk zal ontvangen na de vraag of je beter kunt roken of dampen. Hoewel dit waar is, is het natuurlijk niet het antwoord waar je naar op zoek bent. Wij beantwoorden je vraag graag: je kunt beter dampen.

Elektronisch roken, ook wel dampen of vapen genoemd, is ondanks dat het niet onschadelijk te noemen is vele malen minder schadelijk dan roken. Wil je nicotine consumeren op de manier die je gewend bent, maar met zo min mogelijk schadelijke gevolgen? Dan is e-roken het beste alternatief voor tabak.

2. Met welke e-sigaret moet ik beginnen?

Dit wordt vaak gezien als een lastige vraag, omdat er veel verschillende soorten e-sigaretten zijn. Een ander kan niet of moeilijk inschatten wat voor e-roker jij gaat worden en wat je voorkeuren zijn. De voorkeuren voor smaak, formaat en prijs spelen hier een grote rol bij. De beste oplossing is om bij het begin te beginnen en dus een starter set aan te schaffen. Let wel op wat je koopt en kies voor kwaliteit boven prijs. Een setje van 10 euro uit de grabbelbak van de lokale drogisterij zal waarschijnlijk niet van hoogstaande kwaliteit zijn.

Wij raden zelf de volgende twee starter sets aan:

Aspire Premium Kit

Kangertech EMOW Kit

3. Welke e-liquid moet ik gebruiken?

Kies vooral de e-liquids die bij je passen. De voorkeur voor een bepaalde e-liquid is helemaal afhankelijk van persoonlijke smaak. Vind je koffie lekker? Probeer dan eens een koffiesmaak. Vind je frambozen lekker? Dan is de keuze makkelijk gemaakt. Iedere e-roker zal de zoektocht naar een 'all day vape' (ADV) moeten beginnen. Sommige e-rokers proberen steeds andere smaken uit en vinden het fijn om verrast te worden, anderen zijn direct tevreden met hun eerste smaak en blijven daarbij. De afweging is vergelijkbaar met de keuze voor een sigarettenmerk. Is de prijs naar je zin? Geeft het een goed gevoel in de keel? Maar vooral: vind je het lekker?

4. Welke nicotine sterkte moet ik gebruiken?

Dit is afhankelijk van twee factoren: hoeveel nicotine is voor jou nodig om voldoening te geven en wat voor apparaat gebruik je? Als vuistregel konden we heel lang uitgaan van de sterkte van tabakswaren en voor kleine sig-a-likes of topcoil clearomizers zal dit nog steeds opgaan:

Light sigaretten: 6 mg/ml Normale sigaretten/shag: 12 mg/ml Zware shag/sigaren: 18 mg/ml

Omdat de elektronische sigaretten steeds beter werken zal je merken dat de sterkte omlaag gaat bij gebruik. Een zware shagroker zou al voldoening kunnen krijgen met een sterkte van 3mg/ml wanneer hij een sub ohm clearomizer gebruikt. Wanneer je een gemiddelde roker bent gebruik je tussen de 15 en 23 sigaretten per dag. Een gemiddelde damper gebruikt tussen de 4 ml en de 6 ml vloeistof op 6 mg/ml per dag. Ga je meer vloeistof gebruiken ten opzichte van het gemiddelde? Dan kan het nicotinegehalte omlaag. Wanneer je minder vloeistof gebruikt zal je wellicht een hoger nicotinegehalte moeten gebruiken om voldoening te krijgen.

5. Waarom doet mijn e-sigaret het niet?

Eén ding is duidelijk: om te kunnen e-roken moet je goed weten hoe een elektronische sigaret werkt. Om misverstanden te voorkomen is het dan ook heel belangrijk om de handleiding goed door te lezen. Heb je iets over het hoofd gezien? Kan je er zelf iets aan doen? Onderhoud je het apparaat wel goed? Is er iets toe aan vervanging? Wanneer je er zelf niet uitkomt is het handig om aan te kloppen bij een expert. Je kunt de vragen vaak kwijt bij de speciaalzaak waar je het product hebt gekocht. Het is in dit geval belangrijk om eerlijk te zijn: heb je vloeistof in het apparaat gelekt of het apparaat laten vallen? Laat dit dan weten. De mensen die je graag willen helpen kunnen dat het best wanneer ze alle informatie hebben.

6. Waarom smaakt mijn e-sigaret niet meer?

Dit kan twee oorzaken hebben. Als eerst is het nodig dat de producten goed worden onderhouden. Vervang hitte-elementen tijdig en houd de producten schoon. Reinig wanneer je een nieuwe smaak e-liquid gaat gebruiken eerst de tank en plaats een nieuwe coil. Een andere oorzaak kan zijn dat je aan de smaak gewend bent geraakt. Dit fenomeen wordt “vapour tounge” (damptong) genoemd en komt doordat je de smaak zo vaak proeft dat je tong hem eruit filtert. Gebruik een tijdje een andere smaak (met name menthol helpt hier tegen) en je zal zien dat je jouw favoriete e-liquid na een paar dagen weer heerlijk vindt.

Wil je meer informatie over starten met e-roken of over één van onze producten? Bel, mail of chat met ons voor meer informatie, wij helpen je graag verder.